25.3.2012

Aleksanterit




Nyt on sitten yksi ammottava aukko paikattu meikäläisen sivistyksestä. =) Aleksanterinleivokset on pitkään jonottaneet kokeiltavien listalla ja nyt kakkupohjien teon lomassa sain pienen annoksen tehtyä. Minua on aina epäilyttänyt  näiden ylenpalttinen makeus, mutta täytyy tunnustaa että ihan turha ennakkoluulo. Onhan nämä tietysti makeita, mutta eivät todellakaan niin makeita kuin luulin. Oikein herkullinen pikkumakea kahvin kaveriksi.


Leikkeilin aika pieniksi 5 x 6 cm:n paloiksi ja minusta oikein sopiva koko. Ohjeen otin Mansikkamäestä. Kopioin sen tähän, hiukan muokattuna, tulevaa tarvetta varten.


Aleksanterinleivokset

200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
4,5 dl vehnäjauhoja

Täyte: vadelmahilloa tai -marmeladia (itse käytin vähäsokerista omenahilloa)

Kuorrutus:
n. 2 dl tomusokeria
tippa pastaväriä
1-1,5 rkl sitruunalla maustettua vettä tai pelkkää sitruunamehua
 pari ruokalusikallista kaakaotomusokeria tai tummaa suklaata

1. Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää mukaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi viilentymään.
2. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle uunipellin kokoinen levy. Paista levyä 175 asteessa 15 min. Anna jäähtyä.
3. Leikkaa jäähtynyt levy keskeltä kahteen osaan. Sivele toiselle puolelle marmeladia tai hilloa. Helpointa on leikata levyn keskeltä myös leivinpaperikin halki ja kääntää toinen puolisko siten, että reuna ja toisen kappaleen keskipuoli ovat vastakkain. Näin mahdollinen paksuusero tasaantuu. Toinen vaihtoehto on jo kaulimisvaiheessa kaulia kaksi erillistä levyä ja paistaa ne. Näin ainakin saa tasapaksut kerrokset. Kippaa taikinalevy toisen päälle ja poista leivinpaperi.
4. Teen ensin kaakaotomusokerista (voit käyttää myös sulatettua tummaa suklaata) pieni määrä kuorrutetta ja laita se tukevaan pakastepussiin tai pursotinpussiin. Sekoita mansikkatomusokeriin/tomusokeriin vettä, kunnes saat tasaisen, paksuhkon, mutta riittävän notkean kuorrutuksen.  Levitä kuorrutus kuumaan veteen kastetulla palettiveitsellä leivoslevyn päälle. Toimi nopeasti, sillä kuorrutus alkaa nopeasti jähmettyä pinnasta. Leikkaa kaakaokuorrutepussiin pieni reikä ja tee tasaisin välein pitkiä viivoja kuorrutteen päälle. Vedä vaikka coctailtikulla tms. marmorointikuvio. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa pieniksi leivospaloiksi.

Ja ei muuta kuin naatiskelemaan tuonne ihanaan auringonpaisteeseen kahvikupposen kera!


Pin It now!

13 kommenttia:

  1. Hei mainiota kuulla kokemuksia noista, itsellänikin hieman ollut makeusennakkoluuloja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla etten ole ainoa, jota kirkkaan vaaleanpunainen sokerikuorrutus on epäilyttänyt... =) Käytin hillona aika vähäsokerista omenahilloa, joten sekin osaltaan vaikutti makeuteen.

      Poista
  2. Sieviä aleksantereita. ^^
    Sitä siis selvästi saatiin herkku kokeiluun... :D

    VastaaPoista
  3. Hyvan nakoisia, paitsi, etta alunperin Aleksantereissa on silea vaaleanpunainen kuorrutus ilman minkaanlaisia suklaaraitoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niinpä taitaa olla, mutta nyt tein keltaisia ihan kevään kunniaksi. =)

      Poista
  4. Kappas, itelläkin tiistai aamulle tilauksessa 25 aleksanteria ;)
    ostin myös omenahilloa ja ajattelin tehdä pajunkissakoristein. Kokeilin muuten viimex niin, että kaulin 2 levyä ,laitoin jo raakana paistonkestävän marmeladin väliin ja toisen taikinan päälle ja paistoin... siis niin paljon helpompaa tällaiselle soppakouralle :)
    Kauniin tasaisesti olet saanut tuon pinnan, slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensi kerralla pitänee kokeilla noin... Pajunkissat kävi minullakin mielessä kun koristeluideaa mietin, mutta päädyin sitten näin pikaiseen koristeluun.

      Poista
  5. Kauniita ja nämä sopivat hyvin pääsiäisen kahvipöytään<3

    VastaaPoista
  6. Kiitos ihanaiset kommenteista!

    VastaaPoista
  7. Nam... ihania!! Kirkkaan keväisiä!!

    VastaaPoista
  8. Blogissani pieni tunnustus sinulle. :)

    VastaaPoista
  9. Kauniita kuvia kauniista leivoksista! Minullakin tämä on odottanut jo kauan kokeilua..ehkä pääsiäiseksi saan kokeiltua! =)
    Meilläkin tämä sairastelu on kestänyt koko alkuvuoden..ensin oli mahatauti ja sen jälkeen ollut monenmonta flunssaa..Ei montaa tervettä päivää oo nähty! Tämä viimeisin oli rankin, kun kuume nousi niin korkealle moneksi päivää..jospa se nyt meidän flunssapöpön tappoi..vaikka vieläkin kyllä saa niistää ja rykiä vähän väliä..:/ Jos ei kesään mennessä parannuta niin on kumma..=)

    VastaaPoista
  10. Hei!
    Sattumalta löysin blogiisi.
    Aleksanterit on herkkua, mutta vadelmahillo välissä ei ole koskaan miellyttänyt.
    Taidanpa lainata tätä mahtavaa omenahillo-ideaa.
    KIITOS!! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Valitettavasti joudun väliaikaisesti laittamaan sanavahvistuksen päälle. Roskapostia tulee niin kovasti. =(